Questions on Electrical Engineering

Category: MCQ

Post Published On:

3 min read

1-Other than Nichrome, which of the following material is used as heating element?
(A) Tungsten
(B) Kanthal
(C) Porcelain
(D) Mica
2-What effect of electric current is used in electric motors?
(A) Chemical effect
(B) Magnetic effect
(C) Heating effect
(D) Shock effect
3-The method of fire extinguishing by isolating the fire from the supply of oxygen by blanketing is known as
(A) Smothering
(B) Starving
(C) Accumulation
(D) Cooling
4-Combination pliers are not used for
(A) Cutting
(B) Twisting
(C) Hammering
(D) Gripping
5-Armouring is provided in the cables to safeguard against:
(A) Moisture entry
(B) White ant
(C) Bursting of failure
(D) Mechanical injury
6-Luminous efficiency of a Fluorescent tube is:
(A) 20-60 lumens/watt
(B) 30-70 lumens/watt
(C) 40-80 lumens/watt
(D) 50-100 lumens/watt
7-According to Steinmentz Hysteresis law, the hysteresis loss in iron is proportional to:
(A) Bm1.2
(B)Bm1.6
(C)Bm2.0
(D)Bm2.6
8-Which type of MCBs are designed to protect circuits with inductive loads?
(A) Type B
(B) Type C
(C) Type D
(D) All of the above
9-To control one lamp from three places we use:
(A) 3 one way switches
(B) 2 two way switches and 1 one way switch
(C) 3 two way switches
(D) 2 two way switches and 1 intermediate switch
10-In simple voltaic cell, zinc plate is amalgamated with mercury to prevent:
(A) Local action
(B) Polarization
(C) Buckling
(D) Sulphation
ANSWERS:
1-(B), 2-(B), 3-(A), 4-(C), 5-(D), 6-(D), 7-(B), 8-(A), 9-(D), 10-(A)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!