Multiple Choice Questions on Agriculture (MCQ)

Category: Class 10

Post Published On:

6 min read

1-A process performed by plants in sunlight for synthesizing food is known as

(A) Phototropism

(B) Photorespiration

(C) Photosynthesis

(D) None of these.

 

2-The stomatal index directly affects the

(A) Microbial population in the soil

(B) Respiration

(C) Rate of transpiration

(D) None of the above

 

3-A device for measuring, leaching and percolation losses in a column of soil under controlled condition is called as

(A) Lysimeter

(B) Psychrometer

(C) Evaporimeter

(D) Infiltrometer

 

4-Which of the following will reduce soil erosion?

(A) High wind velocity

(B) High rainfall intensity

(C) Deforestation

(D) Afforestation

 

5-Which animal has wallowing habit?

(A) Buffalo

(B) Horse

(C) Sheep

(D) Cow

 

6-In hydrometer method of analysis, the settling time is maximum for

(A) Coarse sand

(B) Silt

(C) Clay

(D) Fine sand

 

7-Which chemical is responsible for ripening of fruits?

(A) Nitrous oxide

(B) Propylene

(C) Ethylene

(D) Methylene

 

8-What does IPR stand for?

(A) Intellectual property right

(B) International property right

(C) Individual property right

(D) Indian property right

 

9-Aroma of earthy smell after first shower in monsoon is due to

(A) Nematodes

(B) Fungi

(C) Actinomycetes

(D) Bacteria

 

10-Which crop is suggested to be cultivated for biodiesel production in waste lands?

(A) Jatropha

(B) Soybean

(C) Oil palm

(D) Corn

 

ANSWERS:

1-(C),  2-(C), 3-(A), 4-(D), 5-(A), 6-(C), 7-(C), 8-(A), 9-(C), 10-(A)

 

11-Which plant is used for indication of Permanent Wilting Point?

(A) Sunflower

(B) Wheat

(C) Paddy

(D) Safflower

 

12-Which clay mineral is maximum in black soils?

(A) Montmollionite

(B) Vermiculite

(C) Illite

(D) Kaolinite

 

13-Moisture conservation using a polythene and/or organic/inert material covering the soil is primarily meant for

(A) Mulching

(B) Easy cultural operations

(C) Sustained development

(D) None of the above

 

14-The meat of adult sheep is known as

(A) Lamb

(B) Beef

(C) Mutton

(D) Pork

 

15-Golden rice is rich in

(A) Vitamin K

(B) Vitamin C

(C) Vitamin A

(D) Vitamin D

 

16-Which light(s) causes Emerson effect in photosynthesis?

(A) Yellow and green

(B) Red and far-red

(C) UV

(D) White

 

17-What is the use of a reaper?

(A) Cutting and winnowing

(B) Crop harvesting

(C) Cutting and threshing

(D) None of the above

 

18-Phenyl mercuric acetate (PMA) is used as

(A) Antitranspirant

(B) Fungicide

(C) Both A & B

(D) Weedicide

 

19-A soil is called calcareous due to presence of high

(A) Potassium

(B) Phosphorus

(C) Calcium carbonate

(D) Nitrogen

 

20-Which of the following is not propagated by the plant tissue culture commercially?

(A) Sugarcane

(B) Wheat

(C) Gerbera

(D) Banana

 

ANSWERS:

11-(A), 12-(A), 13-(A), 14-(C), 15-(C), 16-(B), 17-(B), 18-(C), 19-(C), 20-(B)

21-Which are the major anions in sodic water?

(A) Flouride and bromide

(B) Chloride and sulphate

(C) Phosphate and nitrate

(D) Bicarbonate and carbonate

 

22-Evapo-transpiration is a measure of water loss from

(A) Soils

(B) Plants

(C) Water bodies

(D) Both A & B

 

23-Grow-out test of seeds is done for

(A) Physical purity

(B) Germination

(C) Genetic purity

(D) Viability

 

24-In which form is nitrogen absorbed by plants?

(A) Nitrous oxide

(B) Nitrite

(C) Nitrate

(D) None of these

 

25-Which of these affect the soil formation?

(A) Climate

(B) Parent material and time

(C) Topography and organisms

(D) All of the above

 

26-Which deficiency causes Whiptail disease in cauliflower?

(A) Magnesium

(B) Molybdenum

(C) Manganese

(D) Copper

 

27-Tetrazolium test is performed to know

(A) Seed physical purity

(B) Seed viability/germination

(C) Seed mixtures

(D) Seed chemical quality

 

28-Which is an ideal technology for the management of plant diseases?

(A) Integrated disease management

(B) Biological control

(C) Chemical control

(D) None of the above

 

29-The efficiency of surface irrigation is

(A) More than 90 per cent

(B) 10 to 15 per cent

(C) 30 to 50 per cent

(D) 70 to 80 per cent

 

30-Which of the following is an example of abiotic stress?

(A) Soil salinity

(B) Nematode attack

(C) Fungal attack

(D) Insect attack

 

ANSWERS:

21-(D), 22-(D), 23-(C), 24-(C), 25-(D), 26-(B), 27-(B), 28-(A), 29-(C), 30-(A)

31-What causes leaf curl disease in cotton?

(A) Actinomycetes

(B) Bacteria

(C) Virus

(D) Fungi

 

32-Bt cotton was developed using a gene from

(A) Virus

(B) Bacteria

(C) Actinomycetes

(D) Fungus

 

33-Which is a non-ruminant animal?

(A) Sheep

(B) Horse

(C) Both A & B

(D) None

 

34-A product used to attract male moths of insects is

(A) Ketons

(B) Pheromone

(C) Fenvelrate

(D) Alphamethrin

 

35-Technique to control shape, size and direction of plant growth is known as

(A) Disbudding

(B) Training

(C) Thinning

(D) Topping

 

36-An egg shell is composed of

(A) CaCO3

(B) CaO

(C) Ca(OH)2

(D) Ca3(PO4)2

 

37-Chewing and cutting type of mouth is present in

(A) Army worm

(B) Whitefly

(C) Aphids

(D) Jassids

 

38-Difference between climate and weather is that?

(A) Both are synonyms and no difference

(B) Climatic condition will change daily

(C) Climate is the long term effect

(D) Weather is the long term effect

 

39-During grafting or budding union takes place through which tissues?

(A) Cortex

(B) Phloem

(C) Cambium

(D) Xylem

 

40-The honeycomb structure is found in

(A) Sodic soil

(B) Alluvial soil

(C) Black soil

(D) Laterite soil

ANSWERS:

31-(C), 32-(B), 33-(B), 34-(B), 35-(B), 36-(A), 37-(A), 38-(C), 39-(C), 40-(D)

 

41-What is the pH of sodic soils?

(A) 8.5 and above

(B) 8.0

(C) 7.5

(D) 7.0

 

42-The electrical conductivity of a soil will affect the

(A) Gravitational potential

(B) Matric potential

(C) Osmotic potential

(D) None of these

 

43-Maximum N content is in which fertilizer?

(A) Anhydrous ammonia

(B) Calcium ammonium nitrate

(C) Ammonium sulfate

(D) Urea

 

44-CBD stands for which international movement?

(A) Convention of biotechnology department

(B) Conservation of biodiversity

(C) Convention on biological diversity

(D) None of the above

 

45-Milk is deficient in which element?

(A) Phosphorus

(B) Potassium

(C) Iron

(D) Nitrogen

 

46-Which of the following is a water soluble fertilizer that is recommended to be used for fertigation?

(A) Urea

(B) Basic slag

(C) Rock phosphate

(D) Super phosphate

 

47-In which soils infiltration rate is poorest?

(A) Sandy

(B) Sandy clay

(C) Clayey

(D) Sandy loam

 

48-Seedlessness in grapes is due to

(A) Ovule sterility

(B) Self-incompatibility

(C) Parthenocarpy

(D) Parthenogenesis

 

49-Photosynthesis takes place in which organelle of cell?

(A) Endoplasmic reticulum

(B) Chloroplast

(C) Golgi bodies

(D) Mitochondria

 

50-Sowing of a second crop at the maturity stage of first crop is known as

(A) Relay-cropping

(B) Contour cropping

(C) Mixed cropping

(D) Strip cropping

 

ANSWERS:

41-(A), 42-(C), 43-(A), 44-(C), 45-(C), 46-(A), 47-(C), 48-(C), 49-(B), 50-(A)

 

51-What does ESP refer to with respect to soil?

(A) Excess saturation point

(B) Exchangeable saturation percentage

(C) Excess sodium percentage

(D) Exchangeable sodium percentage

 

52-What is the percentage of phosphorus in DAP?

(A) 52

(B) 32

(C) 46

(D) 40

 

53-Which of the following irrigation technology is most efficient?

(A) Drip

(B) Surface

(C) Mini sprinkler

(D) Sprinkler

 

54-Growth of the plants towards or away from the light is called as

(A) Phototropism

(B) Photosynthesis

(C) Photorespiration

(D) None of the above

 

55-What is hypertrophy?

(A) Inhibition of growth

(B) Enlargement of a tissue due to increase in size of its cells

(C) Abnormal increase in cell number of an organ

(D) None of these

 

56-Which is not a parasitic weed?

(A) Orabanche

(B) Cyperus

(C) Cascuta

(D) Striga

 

57-Which disease is transferred from cattle to human?

(A) Anthrax

(B) Rinderpest

(C) FMD

(D) Foot-rot

 

58-Which fruit contains highest amount of ascorbic acid?

(A) Mango

(B) Orange

(C) Aonla

(D) Apple

 

59-Red-rot disease is observed in which crop?

(A) Bajra

(B) Paddy

(C) Sugarcane

(D) Sorghum

 

60-Blue revolution is associated with

(A) Fisheries

(B) Meat

(C) Milk

(D) Agricultural crops

 

ANSWERS:

51-(D), 52-(C), 53-(A), 54-(A), 55-(B), 56-(B), 57-(A), 58-(C), 59-(C), 60-(A)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!