MCQs on DNA Structure

Category: MCQ

Post Published On:

2 min read

1. DNA fingerprinting recognizes the differences in
(a) satellite DNA
(b) bulk DNA
(c) Repetitive DNA
(d) both (a) and (c)
Answer: (d)
2. This force can stabilize a DNA double-helix
(a) Hydrophilic sugar-phosphate groups are found on the exterior of the helix where interaction with water occurs
(b) Hydrophobic bases are present in the interior of the helix, each base-pair is stabilized by the same number of hydrogen bonds
(c) covalent base stacking interactions may take place between neighbouring bases within the same strand in the helix
(d) non-covalent N-glycosidic bonds may form between nitrogenous bases in opposite strands in the helix
Answer: (a)
3. In this type of DNA replication, of the two newly formed molecules, one is purely a new one and the other is an old one
(a) dispersive
(b) conservative
(c) semiconservative
(d) both (b) and (c)
Answer: (c)
4. The process of DNA replication is affected by an enzyme known as
(a) Mutase
(b) Ligase
(c) Polymerase I
(d) Ribonuclease
Answer: (c)
5. A DNA molecule in which both strands have radioactive thymidine is permitted to replicate in an environment that contains non-radioactive thymidine. What is the right number of DNA molecules which possess some radioactive thymidine post three duplications?
(a) one such molecule
(b) two such molecules
(c) four such molecules
(d) eight such molecules
Answer: (b)
6. If the DNA strand has nitrogenous base sequence ATTGCC, the mRNA will have?
(a) ATTGCA
(b) UGGACC
(c) UAACGG
(d) ATCGCC
Answer: (c)
7. The type of coiling in DNA is
(a) Zig-zag
(b) Left-handed
(c) Opposite
(d) Right-handed
Answer: (d)
8. In DNA, the enzyme which breaks the H2 bonds is
(a) Ligase
(b) Helicase
(c) Topoisomerase
(d) Polymerase
Answer: (b)
9. The total DNA comprises what amount of cytoplasmic DNA in cells?
(a) 95-99%
(b) 65-75%
(c) 45-50%
(d) 1-5%
Answer: (d)
10. The bases are held together in a DNA double helix by hydrogen bonds. These bonds are
(a) Ionic bonds
(b) Covalent bonds
(c) Non-covalent bonds
(d) Van der Waals forces
Answer: (c)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!