MCQ Questions on Electrical Engineering

Category: MCQ

Post Published On:

3 min read

1-The following instrument can be classified as an absolute instrument.
(A) Milli ammeter
(B) Micro ammeter
(C) Galvanometer
(D) Tangent galvanometer
2-A transistor is a ___ operated device.
(A) Current
(B) Voltage
(C) Both voltage and current
(D) None of the above
3-The rating of power factor improvement capacitor is in:
(A) Micro farads
(B) Farads
(C) KVAR
(D) KVA
4-When the power factor is unity, the phase angle between voltage and current is
(A) 45°
(B) 90°
(C) 60°
(D) 0°
5-Wheatstone bridge works on the principle of
(A) Ohm’s law
(B) Kirchhoff’s law
(C) Joule’s law
(D) Faraday’s law
6-In DC machines for more voltage usually winding is done in:
(A) Lap winding
(B) Double layer winding
(C) Wave winding
(D) Concentric winding
7-The curve representing ohm’s law is
(A) A parabola
(B) Line function
(C) Linear
(D) A hyperbola
8-The EMF of a fully charged lead acid cell is
(A) 2 V
(B) 1.8 V
(C) 2.1 V
(D) 1.5 V
9-For silicon PN junction, the barrier potential is about
(A) 1.7 V
(B) 0.001 V
(C) 0.07 V
(D) 0.7 V
10-When the disc of an energy meter is rotating even without connecting any load the error is called
(A) Creeping error
(B) Phase error
(C) Friction error
(D) Parallax error
11-In case of pure metallic conductors the resistance is
(A) Inversely proportional to the resistance
(B) Directly proportional to the cross sectional area
(C) Directly proportional to the length
(D) None of the above
12-The dielectric strength of insulation is called
(A) Barriers voltage
(B) Breakdown voltage
(C) Peak inverse voltage
(D) Peak voltage
13-The most suitable motor for electric traction is
(A) DC shunt motor
(B) DC compound motor
(C) DC series motor
(D) None of the above
14-The quantity of scale on the dial of the Multimeter at the top most is
(A) DC current
(B) AC current
(C) AC voltage
(D) Resistance range
15-What is the working principle of a two winding transformer?
(A) Self induction
(B) Mutual induction
(C) Principle of DC motor
(D) Lenz’s law
16-The process of adding impurities to a semiconductor is known as
(A) Sintering
(B) Drifting
(C) Doping
(D) Intrusion
17-Which part of the PMMC instrument produce eddy current damping?
(A) Moving coil
(B) Aluminium former
(C) Permanent magnet
(D) Soft iron cylindrical core
18-The total value of two resistance is 25Ω when connected in series, and 6Ω when connected in parallel. Find the value of two resistances.  
(A) 10Ω, 15Ω
(B) 12Ω, 13Ω
(C) 20Ω, 5Ω
(D) 19Ω, 6Ω
19-A permanent magnet moving coil instrument will read
(A) Only AC quantities
(B) Both AC and DC quantities
(C) Only DC quantities
(D) Pulsating quantities
20-The commercial unit of Electrical energy is:
(A) Ampere hour
(B) Kilo watt hour
(C) Watt hour
(D) Joule
ANSWERS:
1-(D), 2-(C), 3-(C), 4-(D), 5-(A), 6-(C), 7-(C), 8-(C), 9-(D), 10-(A), 11-(C), 12-(B), 13-(C), 14-(D), 15-(B), 16-(C), 17-(B), 18-(A), 19-(C), 20-(D)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!