MCQs on Structure of Eye

Category: Education

Post Published On:

3 min read

1. The main function of the cornea present in the human eye is
(a) structural support to the eye
(b) bends light before it reaches the lens
(c) changes the shape of the lens enabling image to be focused on the retina
(d) contains a concentrated amount of cone cells on the correct orientation
Answer: (b)


2. The type of cells found in retina are
(a) Purkinje cells
(b) Schwann cells
(c) Neuroglial cells
(d) Amacrine cells
Answer: (d)

3. Where will the image of a distant object be formed when a person using a concave lens to correct vision, is not using glasses?
(a) behind retina
(b) in front of the retina
(c) on the blindspot
(d) on the yellow spot
Answer: (b)

4. A cornea transplant is never rejected in humans because
(a) it consists of enucleated cells
(b) it is a non-living layer
(c) it has no blood supply
(d) its cells are least penetrable by bacteria
Answer: (c)

5. This is an incorrect statement
(a) rhodopsin is the purplish-red protein situated in rods only
(b) Retinal is a derivative of Vitamin C
(c) Retinal is the light-absorbing part of visual photopigments
(d) the rods in the retina have rhodopsin, a photopigment while cones have three different photopigments
Answer: (b)

6. The fovea is the mammalian eye is the centre of the visual field wherein
(a) the optic nerve exits the eye
(b) only rods are found
(c) more rods than cones are found
(d) no rods but a high density of cones occur
Answer: (d)

7. In the human eye, the photosensitive compound is composed of
(a) guanosine and retinol
(b) transducin and retinene
(c) opsin and retinol
(d) opsin and retinal
Answer: (d)

8. The eye lens is
(a) Concave
(b) Convex
(c) Biconcave
(d) Biconvex
Answer: (d)

9. The persistence of vision for the human eye is
(a) 1/6th of a second
(b) 1/10th of a second
(c) 1/16th of a second
(d) 1/18th of a second
Answer: (c)

10. What does the tapetum lucidum do?
(a) it is the coloured part of the eye
(b) gives animals night vision
(c) transparent jelly-like fluid
(d) it is the area where the optic never attaches
Answer: (b)

11. The innermost layer and the most delicate layer of the eyeball where the photoreceptors are located are
(a) Chloroid
(b) Sclera
(c) Cornea
(d) Retina
Answer: (d)

12. This part of the eye dilates and contracts based on the environment
(a) Sclera
(b) Cornea
(c) Lens
(d) Pupil
Answer: (d)

13. The transparent lens in the human eye is held in its place by
(a) smooth muscles attached to the iris
(b) ligaments attached to the ciliary body
(c) ligaments attached to the iris
(d) smooth muscles attached to the ciliary body
Answer: (b)

14. The eye of octopus and the eye of cats show different patterns of structure, yet they perform similar functions. This is an example of
(a) Homologous organs that have evolved due to convergent evolution
(b) Homologous organs that have evolved due to divergent evolution
(c) Analogous organs that have evolved due to convergent evolution
(d) Analogous organs that have evolved due to divergent evolution
Answer: (c)

15. Which of these colours is least scattered by dust, fog, smoke?
(a) Yellow
(b) Red
(c) Blue
(d) Violet
Answer: (b)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!