MCQs on Parthenocarpy

Category: MCQ

Post Published On:

2 min read

1. The process by which fruits are developed without fertilization is called ___.
(a) Apomixis
(b) Parthenocarpy
(c) Parthenogenesis
(d) Self-pollination
Answer: (b)
2. In which of the plant species, parthenocarpy takes place?
(a) Mango
(b) Banana
(c) Peach
(d) Jackfruit
Answer: (b)
3. Which of these plants will lose their economic value if its fruits are as a result of induced parthenocarpy?
(a) Banana
(b) Orange
(c) Grape
(d) Pomegranate
Answer: (d)
4. Which of the following plant hormones stimulates the development of parthenocarpic fruit?
(a) Auxin
(b) Cytokinin
(c) Gibberellins
(d) All of the above
Answer: (d)
5. Which of the following statement is false about parthenocarpy?
(a) Fruits developed are seedless
(b) The Ovary is stimulated with pollination
(c) The process is used as it yields high quality and consistency
(d) None of the above
Answer: (b)
6. The fruit in tomato is classified into ___.
(a) Pepo
(b) Pome
(c) Drupe
(d) Berry
Answer: (d)
7. Which of the following statement is false about Fabaceae?
(a) It was earlier mentioned to as Papilionoideae
(b) It is widely distributed across the world
(c) It is common to find plants with fibrous root system here
(d) It is a subfamily of family Leguminosae
Answer: (c)
8. Which of the following statement is false about Hilum?
(a) Hilum lies underneath micropyle
(b) Ccar over the seed coat
(c) Growing seeds are attached to the fruit through the hilum
(d) All of the above
Answer: (a)
9. What is the fruit of wheat and rice called?
(a) Follicle
(b) Caryopsis
(c) Siliqua
(d) Achene
Answer: (b)
10. Which of the following is not an agricultural product?
(a) Rice
(b) Jute
(c) Alum
(d) Cotton
Answer: (c)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!