MCQ on Electronics and Communication

Category: MCQ

Post Published On:

3 min read

1-Which of the following is not a sinusoidal oscillator?
(A) RC phase shift
(B) Wien bridge
(C) Crystal
(D) UJT relaxation
2-Integrator is a ___ filter.
(A) high pass
(B) low pass
(C) band pass
(D) band stop
3-Moving coil meter is usually used for measurement of
(A) AC and DC
(B) DC only
(C) AC only
(D) None of the above
4-Barkhausen criterion is important in
(A) Oscillation
(B) Rectification
(C) Doping
(D) Demodulation
5-The timer IC 555 is available in ____ package.
(A) 3 pin
(B) 14 pin DIP
(C) 8 pin DIP
(D) 16 pin DIP
6-The time-base of a CRO is ___ waveform.
(A) sawtooth
(B) sine
(C) square
(D) rectangular
7-AM (Amplitude modulation) wave has ___ side bands.
(A) no
(B) one
(C) a number of
(D) two
8-OP-AMP may be used as
(A) summing amplifier
(B) voltage comparator
(C) differentiator
(D) all of the above
9-The number of turns in secondary of a ___ transformer is more than the primary.
(A) step-down
(B) step-up
(C) 230 V to 6 V
(D) 11 kV to 230 V
10-In a multistage amplifier, the overall voltage gain is equal to ___ of the gains of individual stages.
(A) sum
(B) half
(C) product
(D) gain of one stage
ANSWERS:
1-(D), 2-(B), 3-(A), 4-(A), 5-(C), 6-(B), 7-(D), 8-(D), 9-(B), 10-(C)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!