MCQ on Civil Engineering

Category: Civil Engineering

Post Published On:

4 min read

1-Admixtures which cause early setting, and hardening of concrete are called as
(A) Retarders
(B) Accelerators
(C) Super plasticizers
(D) Workability admixture
2-The ratio of linear stress to linear strain is called
(A) Poisson’s ratio
(B) Rigidity modulus
(C) Bulk modulus
(D) Modulus of elasticity
3-The flood discharge passing through a river at a weir site is usually estimated by using
(A) a dilution technique
(B) a gauge – discharge curve
(C) a surface float
(D) a current meter
4-Brick containing large proportion of soluble salts liable to become patches of white deposit are called as
(A) Laminates
(B) Under burning
(C) Efflorescence
(D) Bloating
5-Every cross section of a shaft, which is subjected to a twisting moment, is under
(A) Bending stress
(B) Shear stress
(C) Tensile stress
(D) Compressive stress
6-Command area which includes both cultivable and uncultivable area is known as
(A) Extensive command area
(B) Net command area
(C) Gross command area
(D) Cultivable command area
7-The sound which contains even after source is cut off is called
(A) Interference
(B) Style
(C) Reverberation
(D) Echo
8-Which of the following theories is most suitable for ductile material?
(A) Distortion energy theory
(B) Maximum shear stress theory
(C) Maximum principal strain theory
(D) Maximum principal stress theory
9-Velocity of flow at a particular point is reduced to zero, which is known as
(A) Stagnation point
(B) Center point
(C) End point
(D) Starting point
10-A contour interval is
(A) Area of contour map
(B) Vertical distance between two successive contour lines
(C) Scale of contour map
(D) Horizontal equivalent
11-The locus of the point of application of the resultant force at any given section of a pre-stressed concrete beam is the
(A) P line
(B) C line
(C) pressure line or thrust line
(D) elastic line
12-The order of the flexibility matrix for structure is
(A) equal to the number of redundant force plus three
(B) less than the number of redundant force
(C) more than the number of redundant force
(D) equal to the number of redundant force
13-The function of reinforcements in pre-stressed concrete is to
(A) produce initial compressive stress in concrete in the tension zone
(B) provide sufficient torsion resistance
(C) resist tensile stresses
(D) provide sufficient bond
14-The maximum tension in a cable occurs
(A) at all point in the cable
(B) at the centre of the cable
(C) at the lowest point in the cable
(D) at the highest point in the cable
15-Stiffeners are used in a plate girder
(A) to take the bearing stress
(B) to reduce the shear stress
(C) to reduce the compressive stress
(D) to avoid buckling of web plate
ANSWERS:
1-(B), 2-(D), 3-(B), 4-(C), 5-(B), 6-(C), 7-(C), 8-(B), 9-(A), 10-(B), 11-(C), 12-(D), 13-(A), 14-(D), 15-(D)
16-The most accurate method of determination of moisture content of soil mass
(A) Alcohol method
(B) Oven drying method
(C) Calcium carbide method
(D) Sand bath method
17-A compression member in a roof truss is called
(A) column
(B) strut
(C) post
(D) stanchion
18-Phreatic line in earthen dam is
(A) elliptical
(B) arc of circle
(C) straight line
(D) parabolic
19-An impervious formation that neither contains nor transmits water is called
(A) Aquitard
(B) Aquifuge
(C) Aquiclude
(D) Aquifer
20-Permissible settlement is relatively higher for
(A) isolated footing on sands
(B) rafts on sand
(C) rafts on clay
(D) isolated footing on clays
21-The loss occurred in the quantum of precipitation before reaching the ground surface is known as
(A) Interception
(B) Abstraction
(C) Percolation
(D) Infiltration
22-The cross drainage work where the bed level of the stream and the canal are more or less at the same level is called
(A) Super passage
(B) Level crossing
(C) Syphon-aqueduct
(D) Aqueduct
23-Steam function applies to
(A) Only compressible flow
(B) Only rotational flow
(C) Both rotational and irrotational flow
(D) Only irrotational flow
24-Bottom most component of pavement is known as
(A) Sub-base course
(B) Base course
(C) Wearing Course
(D) Sub grade
25-The most popular method of construction of wall break water is
(A) Barge and staging method
(B) Low level method
(C) Staging method
(D) Barge method
26-Mud Pumping is
(A) Cracks in pavement
(B) Failure of RC Slab
(C) Failure of soil sub grade
(D) Ejection of soil slurry
27-Stationary type of mooring accessory for ship is
(A) Dry Dock
(B) Cables
(C) Bollard
(D) Anchors
28-In a project, the major quality control methods are
(A) Inspection, testing and sampling
(B) Inspection and sampling
(C) Inspection and testing
(D) Testing and sampling
29-The major constituent of cement is contributed by
(A) Magnesium
(B) Silica
(C) Lime
(D) Alumina
30-Soundness test for cement is conducted to find
(A) Alumina
(B) Silica
(C) Iron oxide
(D) Free lime
ANSWERS:
16-(B), 17-(B), 18-(D), 19-(B), 20-(C), 21-(A), 22-(B), 23-(C), 24-(D), 25-(C), 26-(D), 27-(C), 28-(A), 29-(C), 30-(D)

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!