MCQs on Fundamental of Mechanical Engineering

Category: MCQ

Post Published On:

10 min read

Unit-I : Fundamental of Mechanical Engineering MCQ

1. The slope of the stress-strain curve in the elastic deformation region is ____
(A) Elastic modulus
(B) Plastic modulus
(C) Poisson’s ratio
(D) None of the mentioned
Answer: a
2. What is the stress-strain curve?
(A) It is the percentage of stress and stain
(B) It is the relationship between stress and strain
(C) It is the difference between stress and strain
(D) None of the mentioned
Answer: b
3. Which point on the stress strain curve occurs after the proportionality limit?
(A) Upper yield point
(B) Lower yield point
(C) Elastic limit
(D) Ultimate point
Answer: c
4. Which point on the stress strain curve occurs after the lower yield point?
(A) Yield plateau
(B) Upper yield point
(C) Ultimate point
(D) None of the mentioned
Answer: a
5. Which point on the stress strain curve occurs after yield plateau?
(A) lower yield point
(B) Upper yield point
(C) Ultimate point
(D) Breaking point
Answer: c
6. Which point on the stress strain curve occurs after the ultimate point?
(A) Last point
(B) Breaking point
(C) Elastic limit
(D) Material limit
Answer: b
7. Elastic limit is the point ____
(A) up to which stress is proportional to strain
(B) At which elongation takes place without application of additional load
(C) Up to which if the load is removed, original volume and shapes are regained
(D) None of the mentioned
Answer: c
8. What is the point P shown on the stress strain curve?
(A) Upper yield point
(B) Yield plateau
(C) Elastic limit
(D) Ultimate point
Answer: d
9. What is the point P shown in the stress-strain curve?
(A) Lower yield point
(B) Elastic limit
(C) Proportionality limit
(D) Breaking point
Answer: d
10. What is the point shown in the stress strain curve?
(A) Elastic limit
(B) Lower yield point
(C) Yield plateau
(D) Lower strain point
Answer: b
11. Where is the necking region?
(A) The area between lower yield point and upper yield point
(B) The area between the plastic limit and elastic limit
(C) The area between the ultimate point and initial point
(D) The area between the ultimate point and rupture
Answer: d
12. The dimension of strain is?
(A) LT-2
(B) N/m2
(C) N
(D) Dimensionless
Answer: d
13. What is tensile strain?
(A) The ratio of change in length to the original length
(B) The ratio of original length to the change in length
(C) The ratio of tensile force to the change in length
(D) The ratio of change in length to the tensile force applied
Answer: a
14. Find the strain of a brass rod of length 250mm which is subjected to a tensile load of 50kN when the extension of rod is equal to 0.3mm?
(A) 0.025
(B) 0.0012
(C) 0.0046
(D) 0.0014
Answer: b
15. Find the elongation of an steel rod of 100mm length when it is subjected to a tensile strain of 0.005?
(A) 0.2mm
(B) 0.3mm
(C) 0.5mm
(D) 0.1mm
Answer: c
16. i) Strain is a fundamental behaviour of a material.
ii) Strain does not have a unit.
(A) Both i and ii are true and ii is the correct explanation of i
(B) Both i and ii are true but ii is not the correct explanation of i
(C) i is true but ii is false
(D) ii is true but i is false
Answer: b
17. A tensile test was conducted on a steel bar. The gauge length of the bar was 10cm and the extension was 2mm. What will be the percentage elongation?
(A) 0.002
(B) 0.02
(C) 0.2
(D) 2
Answer: d
18. The lateral strain is _____
(A) The ratio of axial deformation to the original length
(B) The ratio of deformation in area to the original area
(C) The strain at right angles to the direction of applied load
(D) The ratio of length of body to the tensile force applied on it
Answer: c
19. Find the strain of a brass rod of length 100mm which is subjected to a tensile load of 50kN when the extension of rod is equal to 0.1mm?
(A) 0.01
(B) 0.001
(C) 0.05
(D) 0.005
Answer: b
20. The stress which acts in a direction perpendicular to the area is called ____
(A) Shear stress
(B) Normal stress
(C) Thermal stress
(D) None of the mentioned
Answer: b
21. Which of these are types of normal stresses?
(A) Tensile and compressive stresses
(B) Tensile and thermal stresses
(C) Shear and bending
(D) Compressive and plane stresses
Answer: a
22. In a body loaded under plane stress conditions, what is the number of independent stress components?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 6
Answer: c
23. If a bar of large length when held vertically and subjected to a load at its lower end, its won-weight produces additional stress. The
maximum stress will be ____
(A) At the lower cross-section
(B) At the built-in upper cross-section
(C) At the central cross-section
(D) At every point of the bar
Answer: b
24. Which type of stress does in a reinforcement bar is taken by the concrete?
(A) Tensile stress
(B) Compressive stress
(C) Shear stress
(D) Bending stress
Answer: b
25. A material has a Poisson’s ratio of 0.5. If uniform pressure of 300GPa is applied to that material, What will be the volumetric strain of
it?
(A) 0.5
(B) 0.20
(C) 0.25
(D) Zero
Answer: d
26. A diagram which shows the variations of the axial load for all sections of the pan of a beam is called ____
(A) Bending moment diagram
(B) Shear force diagram
(C) Thrust diagram
(D) Stress diagram
Answer: d
27. The stress induced in a body, when subjected to two equal and opposite forces which are acting tangentially across the resisting section resulting the shearing of the body across its section is called ____
(A) Bending stress
(B) Compressive stress
(C) Shear strain
(D) Shear stress
Answer: d
28. What is the formula for shear stress?
(A) Shear resistance/shear area
(B) Force/unit area
(C) Bending strain/area
(D) Shear stress/length
Answer: a
29. The law which states that within elastic limits strain produced is proportional to the stress producing it is known as _____
(A) Bernoulli’s law
(B) Hooke’s law
(C) Stress law
(D) Poisson’s law
Answer: b
30. What is the factor of safety?
(A) The ratio of stress to strain
(B) The raio of permissible stress to the ultimate stress
(C) The ratio of ultimate stress to the permissible stress
(D) The ratio of longitudinal strain to stress
Answer: c
31. What is Hooke’s law for the 1-D system?
(A) The relation between normal stress and the corresponding strain
(B) The relation between shear stress and the corresponding strain
(C) The relation between lateral strain and the corresponding stress
(D) None of the mentioned
Answer: a
32. Limit of proportionality depends upon ____
(A) Area of cross-section
(B) Type of loading
(C) Type of material
(D) All of the mentioned
Answer: a
33. The stress at which extension of a material takes place more quickly as compared to the increase in load is called ____
(A) Elastic point
(B) Plastic point
(C) Breaking point
(D) Yielding point
Answer: d
34. Which of these is a non-hoookean material?
(A) Steel
(B) Rubber
(C) Aluminium
(D) Copper
Answer: b
35. Where in the stress-strain curve, the hooke’s law is valid?
(A) Strain hardening region
(B) Necking region
(C) Elastic range
(D) Valid everywhere
Answer: c
36. Highest value of stress for which Hooke’s law is applicable for a given material is called
(A) Stress limit
(B) Strain limit
(C) Proportional limit
(D) Significant limit
Answer: c
37. The loading limit under which the deformation entirely disappears on removal of load is called——
(A) Elastic limit
(B) Proportionality limit
(C) Yield point
(D) Yong’s modulus
Answer: a
38. The slope of linearly elastic portion of stress strain diagram is a measure of—-
(A) Modulus of elasticity
(B) Modulus of rigidity
(C) Bulk modulus
(D) Elastic limit
Answer: a
39. If both the modulus of elasticity and shear modulus of a metal are doubled, the Poisson’s ratio of the metal will—-
(A) Double
(B) Half
(C) increase four times
(D) remain unaffected
Answer: d
40. Stress represents the —–
(A) external force acting on the body
(B) pressure setup within the body material
(C) force by which the material of the body opposes the deformation
(D) resistance per unit area to deformation by internal forces
Answer: d
41. Young’s modulus of elasticity for a perfectly rigid body is—
(A) zero
(B) unity
(C) infinity
(D) some finite non-zero value
Answer: c
42. For a given material, the modulus of rigidity is 100 GPa and the Poisson’s ratio is 0.25. the value of modulus of elasticity in GPa is—
(A) 12.5
(B) 150
(C) 200
(D) 250
Answer: d
43. A steel bar of 1.5 m length, 50 mm wide and 20 mm thick is subjected to an axial tensile load of 120 kN. If the extension in length of
bar is 0.9 mm, the modulus of elasticity of bar material is—
(A) 50 KPa
(B) 100 KPa
(C) 150 KPa
(D) 200 KPa
Answer: d
44. A simply supported beam of length 4m and carrying a point load of 15N at mid span will have a maximum bending moment of—
(A) 10 N-m
(B) 15 N-m
(C) 20 N-m
(D) 25 N-m
Answer: b
45. If a simply supported beam carries a UDL on entire length, the shear force—
(A) has a maximum value at the mid-point
(B) has a linear variation along entire length
(C) is constant at all sections
(D) is not zero at any section of the beam
Answer: b
46. A cantilever beam of length 3m is carrying a point load of 10 kN at its free end and a UDL of 12 kN/m over its entire span. The value of
moment acting at fixed end of the beam is—
(A) 80 KN-m
(B) 82 KN-m
(C) 84 KN-m
(D) 86 KN-m
Answer: c
47. In stress-strain graph which of the following is taken along x-axis?
(A) stress
(B) strain
(C) force
(D) Young’s modulus
Answer: b
48. In stress-strain curve, the point occurring after elastic limit is
(A) Proportionality limit
(B) ultimate point
(C) yield point
(D) breaking point
Answer: c
49. Which of the following are statically determine beams?
(A) only simply supported beams
(B) Cantilever, simply supported and overhanging beams
(C) Fixed beams
(D) Continuous beams
Answer: b
50. What is the distance of point of contra-flexure from point A in the beam loaded as shown in following figure—
(A) 1m
(B) 0.5m
(C) 0.2m
(D) 0.3m
Answer: c
51. The value of reaction at point B in following beam is—
(A) 21N
(B) 22N
(C) 23N
(D) 24N
Answer: d
52. A force of 1000 KN is applied on a metallic bar of 10 cm diameter and 50 cm length. The change in diameter is observed as 0.25 mm. if
factor of safety of 2.5 is considered; the value of ultimate stress for the material in MPa is—
(A) 218
(B) 318
(C) 418
(D) 518
Answer: b
53. A rectangular bar of length 2m and crosssectional area 30cmX15cm is subjected to axial tensile force of 500 kN. If the Poisson’sratio and Bulk modulus of the bar material are 0.25 and 110 GPa respectively, the change in length of the bar will be–
(A) 0.013 mm
(B) 0.13 mm
(C) 1.3 mm
(D) 13mm
Answer: b
54. Hook’s law holds good up to—
(A) elastic limit
(B) proportionality limit
(C) yield point
(D) breaking point
Answer: b
55. A block of weight 200 KN is suspended from a vertical copper wire of 20 mm diameter and 3 m length. What will be the decrease in
diameter of the wire if E= 1×106 bar and μ =0.25.
(A) 0.01 mm
(B) 0.02 mm
(C) 0.03mm
(D) 0.04 mm
Answer: c
56. The value of Poisson’s ratio depends upon
(A) nature of load, i.e. tensile or compressive
(B) magnitude of load
(C) material of test specimen
(D) cross-section and dimension of test piece
Answer: c
57. The value of stress of 1 N/cm2 in MPa will be- —
(A) 0.001
(B) 0.01
(C) 0.1
(D) 1
Answer: b
58. If a simply supported beam carries a UVL on the entire span, the bending moment—
(A) has a maximum value at the mid span
(B) has a parabolic variation along the span
(C) is constant along the beam
(D) is zero at the ends of beam
Answer: d
59. A simply supported beam is loaded as shown in the figure given below. The maximum shear force in the beam will be—
(A) Zero
(B) W
(C) 2W
(D) 4W
Answer: c
60. The distance of point of contra-flexure from point C in the following beam is—
(A) 1m
(B) 2m
(C) 2.5m
(D) 3m
Answer: c
61. The value of bending moment at the ends in a simply supported beam—
(A) is always zero
(B) is always zero if the beam is not subjected to a couple at the ends
(C) equal to the reaction at the ends
(D) Can’t be predicted
Answer: b
62. A simply supported beam is subjected to a couple at mid-point, the variation of shear force along the entire beam will be—
(A) constant
(B) linear
(C) parabolic
(D) cubic
Answer: a
63. The maximum value of bending moment in a simply supported beam of length 4 m subjected to a UDL of intensity 20 kN/m over entire span will be—
(A) 40 KN-m
(B) 50 KN-m
(C) 60 KN-m
(D) 70 KN-m
Answer: a
64. The maximum value of shear force in a simply supported beam of length 3 m subjected to a UVL of maximum intensity 20 kN/m, as
shown in figure over entire span—
(A) 10 KN
(B) 20 KN
(C) 30 KN
(D) 40 KN
Answer: b
65. A cantilever beam is carrying several point loads. The shear force is maximum at—
(A) free end
(B) fixed end
(C) at the point of largest load
(D) mid point of beam
Answer: b
66. A cantilever beam of length 2 m is carrying a UDL of 10kN/m over half of its length starting from free end, the value of maximum bending moment is—
(A) 10 KN-m
(B) 15 KN-m
(C) 20 KN-m
(D) 25 KN-m
Answer: b

zusammenhängende Posts

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Stichworte

Kommentare

Über uns

Anuragcareer

Anuragcareer hat nur ein Ziel: über alles zu berichten, was mit Technologie in unserem Leben zu tun hat.

Wir teilen nützliche, informative und unterhaltsame Informationen für Sie alle auf Deutsch.

Beliebte Beiträge

Google Pixel 9: Nachrichten und erwarteter Preis, Veröffentlichungsdatum, Spezifikationen; und weitere Gerüchte

Samsung bringt 2 neue USB-Flash-Laufwerke mit je 512 GB auf den Markt.

Mit dem neuen Apple-Reparaturprogramm können einige gebrauchte Teile verbessert werden

Die neue Pressemaschine von Apple löst ein Problem ohne Probleme.

Wichtige Seiten

Über uns

Kontaktiere uns

DMCA

Privacy Policy

Terms & Conditions

Phone: +17864540015
Email: contact@www.anuragcareer.com

Don`t copy text!